Zawód hotelarza to przede wszystkim świadczenie usług na rzecz gości. To praca oparta na bezpośrednim kontakcie z drugim człowiekiem. Poszczególne stanowiska pracy w hotelu wymagają zróżnicowanych umiejętności, niemniej jednak łączą je cechy, które powinny charakteryzować wszystkich hotelarzy.
Potrzebne są:
- pozytywne nastawienie i uśmiech na twarzy,
- wysoka kultura osobista,
- życzliwość, uprzejmość, opanowanie,
- cierpliwość,
- energia,
- otwartość na nowe doświadczenia.
Podczas zgłębiania tajników hotelarstwa nauczysz się:
- organizować pracę działu recepcji i rezerwacji, służby parterowej, służby pięter,
- zasad przyjęć gości w hotelach,
- realizować zamówienia gości,
- rozróżniać rodzaje gości i ich potrzeby,
- realizować podstawowe i dodatkowe usługi w hotelach,
- jak działa gastronomia hotelowa,
- czynności związanych z obsługą gości od momentu ich pojawienia się w hotelu
do chwili wyjazdu, - sporządzać dokumentację hotelową.
Jak się uczymy?
Oprócz codziennych lekcji jeździmy także na wycieczki zawodowe, targi branżowe – turystyczne. Odwiedzamy hotele pabianickie, łódzkie, warszawskie i wrocławskie. Każdego roku uczniowie klas 3 i 4 hotelarskich biorą udział w konkursach i olimpiadach.
Bierzemy udział w:
- Regionalnym Konkursie Wiedzy Hotelarskiej w Łodzi w hotelu Hilton,
- Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie w Elblągu,
- Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej w Warszawie i w dalszym jej etapie w Kołobrzegu.
Uczniowie, którzy zakwalifikują się do etapu centralnego w Kołobrzegu, są zwalniani
z części teoretycznej egzaminu zawodowego.
Praktyki zawodowe trwają 8 tygodni. W ciągu całego 5-letniego pobytu w szkole będziecie mieć praktyki 2 razy po cztery tygodnie (w sumie 280 godzin).
Praktyki organizuje szkoła. Do dyspozycji mamy hotele pabianickie:
- Fabryka Wełny
- Willa Impresja
- Piemont
- Aviator
oraz łódzkie:
- Andel’s
- Novotel
- Hilton
Praktyki realizujemy również poza granicami kraju – nasze klasy hotelarskie już kilkakrotnie były na 2 – tygodniowych praktykach w hotelach w Grecji, a to dzięki realizacji projektów finansowanych z funduszy Unii Europejskiej.
Kwalifikacje zawodowe.
- OBSŁUGA GOŚCI W OBIEKCIE ŚWIADCZĄCYM USŁUGI HOTELARSKIE.
- REALIZACJA USŁUG W RECEPCJI.
Po zdanym egzaminie z danej kwalifikacji uczeń uzyskuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, a następnie, po zdaniu wszystkich kwalifikacji, otrzymuje dyplom technika potwierdzający kwalifikacje
w zawodzie technik hotelarstwa.
PO UKOŃCZENIU TECHNIKUM HOTELARSKIEGO MOŻNA PRACOWAĆ:
- w recepcjach hoteli, moteli, pensjonatów, schronisk młodzieżowych, domów wycieczkowych,
- w działach rezerwacji tych obiektów,
- jako rezydenci w hotelach,
- jako przewodnicy turystyczni,
- jako piloci wycieczek krajowych i zagranicznych,
- na statkach wycieczkowych i promach w recepcji i sali restauracyjnej,
- jako stewardessy – po ukończeniu dodatkowych kursów,
- można również prowadzić własną działalność gospodarczą np. pensjonat, ośrodek agroturystyczny.
Można także podjąć studia na kierunkach:
- Turystyka i hotelarstwo na Uniwersytecie Łódzkim,
- Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Warszawie i w Poznaniu,
- Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie.
Przedmiot rozszerzony: język angielski lub geografia.
Przedmioty uwzględniane rekrutacji: język polski, język angielski, matematyka, geografia.
Cykl kształcenia w technikum hotelarskim kończy się uzyskaniem dyplomu technika potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa.