Regionalny Konkurs Wiedzy o Hotelarstwie

Dwójka uczniów z klasy 3 Technikum Hotelarskiego – Kasia Kołodziejczyk i Sebastian Oset – reprezentowała Naszą Szkołę w XI Regionalnym Konkursie Wiedzy o Hotelarstwie, który odbył się w piątek 4 kwietnia w łódzkim hotelu Qubus. Spotkali się tam uczniowie z 8 szkół  województwa łódzkiego, którzy zajęli 1 i 2 miejsca w eliminacjach szkolnych do tegoż Konkursu.  Każdy z uczestników miał odpowiedzieć na 50 pytań w ciągu godziny. Pytania dotyczyły różnych zagadnień z hotelarstwa i gastronomii hotelowej, np.

  • Największe na świecie GDS-y to:
  1. Worldspan, Galileo, Travelport, SABRE
  2. Amadeus, Galileo, Worldspan, SABRE
  3. Amadeus, Booking.com, HRS, Worldspan
  4. Travelport, Booking.com, HRS, Galileo
  • Podawanie potrawy z półmiska bezpośrednio na talerz Gościa za pomocą widelca i łyżki to sposób podania:
  1. Angielski
  2. Włoski
  3. Francuski
  4. Niemiecki
  • Ile czasu powinno parzyć się espresso w ekspresie kolbowym:
  1. 25-30 sekund
  2. 15-20 sekund
  3. 30-35 sekund
  4. 20 sekund

Na ten moment wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy uczestnictwa.

Zobacz zdjęcia