Etap Okręgowy Olimpiady Umiejętności Hotelarskich

W dniu 13 grudnia br. uczennice naszej szkoły: Kinga Gabryjończyk i Natalia Kaczorowska z klasy 3 Technikum Hotelarskiego pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych – p. Marioli Lach uczestniczyły w Etapie Okręgowym III Olimpiady Umiejętności Hotelarskich.

W zawodach etapu okręgowego wzięli udział uczniowie wskazani przez Komitety Szkolne.

Gospodarzem tego etapu był dla naszego regionu tym razem Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Uczestników było 48.

Część pierwsza teoretyczna polegała na rozwiązaniu 40 zadań sprawdzających wiadomości i umiejętności uczestników w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gościa w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz tematu przewodniego danej edycji Olimpiady – w tym przypadku „Rodzina w hotelu”.

Część druga praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności w zakresie obsługi gościa hotelowego w języku angielskim. Pytania teoretyczne były przeróżne, np. co to za transakcja „chergeback”, jak nazywa się scenariusz, który zawiera harmonogram oraz szczegółowe informacje i opisy poszczególnych etapów i działań realizowanych podczas eventu lub wymień trzy największe GDS-y dominujące na światowym rynku systemów rezerwacyjnych. Po półgodzinnej  przerwie podano wyniki.

Nasze dziewczęta zajęły – Kinga pierwsze, a Natalia drugie miejsce w okręgu. Czekamy teraz na klasyfikację ze wszystkich okręgów i dopiero wtedy okaże się czy nasze dziewczyny przeszły do etapu centralnego.

Tak czy owak pierwsze miejsca w okręgu są nasze. Hurrrrrrrrrraaaaaa!!!!!!!!!

Zobacz zdjęcia