Technik hotelarstwa

Technikum hotelarskie

Zawód hotelarza to przede wszystkim świadczenie usług na rzecz gości. To praca oparta na bezpośrednim kontakcie z drugim człowiekiem. Poszczególne stanowiska pracy w hotelu wymagają zróżnicowanych umiejętności, niemniej jednak łączą je cechy, które powinny charakteryzować wszystkich hotelarzy.
Potrzebne są:

  • pozytywne nastawienie i uśmiech na twarzy,
  • wysoka kultura osobista,
  • życzliwość, uprzejmość, opanowanie,
  • cierpliwość,
  • energia,
  • otwartość na nowe doświadczenia.

Podczas zgłębiania tajników hotelarstwa nauczysz się:

  • organizować pracę działu recepcji i rezerwacji, służby parterowej, służby pięter,
  • zasad przyjęć gości w hotelach,
  • realizować zamówienia gości,
  • rozróżniać rodzaje gości i ich potrzeby,
  • realizować podstawowe i dodatkowe usługi w hotelach,
  • jak działa gastronomia hotelowa,
  • czynności związanych z obsługą gości od momentu ich pojawienia się w hotelu
    do chwili wyjazdu,
  • sporządzać dokumentację hotelową.

 Jak się uczymy?

Oprócz codziennych lekcji jeździmy także na wycieczki zawodowe, targi branżowe – turystyczne. Odwiedzamy hotele pabianickie, łódzkie, warszawskie i wrocławskie.  Każdego roku uczniowie klas 3 i 4 hotelarskich biorą udział w konkursach i olimpiadach.
Bierzemy udział w:

  • Regionalnym Konkursie Wiedzy Hotelarskiej w Łodzi w hotelu Hilton,
  • Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie w Elblągu,
  • Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej w Warszawie i w dalszym jej etapie w Kołobrzegu.

Uczniowie, którzy zakwalifikują się do etapu centralnego w Kołobrzegu, są zwalniani
z części teoretycznej egzaminu zawodowego.

Praktyki zawodowe trwają 8 tygodni. W ciągu całego 5-letniego pobytu w szkole będziecie mieć praktyki 2 razy po cztery tygodnie (w sumie 280 godzin).

Praktyki organizuje szkoła. Do dyspozycji mamy hotele pabianickie:

  • Fabryka Wełny
  • Willa Impresja
  • Piemont
  • Aviator

oraz łódzkie:

  • Andel’s
  • Novotel
  • Hilton

Praktyki realizujemy również poza granicami kraju – nasze klasy hotelarskie już kilkakrotnie były na 2 – tygodniowych praktykach w hotelach w Grecji, a to dzięki realizacji projektów finansowanych z funduszy Unii Europejskiej.

Kwalifikacje zawodowe.   

  • OBSŁUGA GOŚCI W OBIEKCIE ŚWIADCZĄCYM USŁUGI HOTELARSKIE.
  • REALIZACJA  USŁUG  W  RECEPCJI.

Po zdanym egzaminie z danej kwalifikacji uczeń uzyskuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, a następnie, po zdaniu wszystkich kwalifikacji, otrzymuje dyplom technika potwierdzający kwalifikacje
w zawodzie technik hotelarstwa.

PO UKOŃCZENIU TECHNIKUM HOTELARSKIEGO MOŻNA PRACOWAĆ:

  • w recepcjach hoteli, moteli, pensjonatów, schronisk młodzieżowych, domów wycieczkowych,
  • w działach rezerwacji tych obiektów,
  • jako rezydenci w hotelach,
  • jako przewodnicy turystyczni,
  • jako piloci wycieczek krajowych i zagranicznych,
  • na statkach wycieczkowych i promach w recepcji i sali restauracyjnej,
  • jako stewardessy – po ukończeniu dodatkowych kursów,
  • można również prowadzić własną działalność gospodarczą np. pensjonat, ośrodek agroturystyczny.

 Można także podjąć studia na kierunkach:

  • Turystyka i hotelarstwo na Uniwersytecie Łódzkim,
  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Warszawie i w Poznaniu,
  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie.

Przedmiot rozszerzony: język angielski lub geografia.

Przedmioty uwzględniane rekrutacji: język polski, język angielski, matematyka, geografia.

Cykl kształcenia w technikum hotelarskim kończy się uzyskaniem dyplomu technika potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa.

 

Absolwenci o szkole